Tuesday, April 26, 2011

Obesiti Punya Pasal Makanan Kat Kantin Sekolah Dipersalahkan?


15 JENIS MAKANAN LARANGAN

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan menyenaraikan 15 jenis makanan dan minuman yang dilarang untuk dijual di kantin sekolah bagi menjamin kesihatan murid selain mengelakkan berlakunya masalah obesiti di kalangan mereka.

Timbalan Menterinya, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata, antara makanan termasuk dalam kategori itu adalah mee segera, gula-gula dan coklat, konfeksi ais dan aiskrim, makanan ringan yang berperisa dan mempunyai pewarna tiruan serta makanan yang diproses seperti daging burger, sosej dan nuget.


“Pada Mei nanti, kita akan berkongsi garis panduan ini dengan orang ramai dan mengedarkan kepada pengusaha kantin selepas mendapat pengesahan kerana ia masih di peringkat cadangan oleh kementerian,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Persidangan Pertama Persatuan Pegawai Sains Kementerian Kesihatan (Asomh).

Bagaimanapun, kementeri katanya tidak menafikan selepas mengeluarkan larangan jualan makanan ini, kemungkinan pengusaha kantin akan membantah, tetapi apa yang perlu diberi penekanan adalah kesihatan kanak-kanak berbanding keuntungan yang dikaut.


Beliau berkata, senarai yang dilarang itu hanya tertumpu kepada jualan di kantin sekolah dan tidak meliputi jualan oleh penjaja makanan ringan di luar pagar sekolah.


Namun katanya, garis panduan kepada penjaja makanan ringan di luar pagar sekolah juga akan dicadangkan dalam masa terdekat.

Menurut Rosnah, jenis minuman yang dilarang pula adalah minuman yang mengandungi alkohol, teh dan kopi, minuman berkarbonat, minuman yang mempunyai bahan pewarna serta minuman berperisa kecuali susu berperisa.


“Walaupun isu nasi lemak hangat diperkatakan, namun di dalam garis panduan yang bakal dilancarkan bulan depan, nasi lemak termasuk dalam 60 menu makanan yang boleh diambil, namun perlu disediakan dengan cara yang lebih sihat seperti mengurangkan santan dalam nasi dan minyak yang digunakan untuk menggoreng ikan bilis,” katanya.

Lima lagi yang dilarang adalah makanan ringan yang berupa mainan, semua makanan yang disertakan dengan permainan, makanan jeruk, makanan dan minuman yang melepasi tarikh luput serta semua jenis makanan dan minuman yang melanggar Peraturan Makanan 1985.

Fast food!

Hahah, aku tak paham betul laa dengan masalah ni. Dulu aku rasa masa zaman-zaman aku sekolah dulu makanan-makanan tu jugak yang dia jual takde masalah pun? Kenapa tetiba sekarang ni benda ni jadi isu plak? Nasi lemak, mee goreng, bihun goreng, keropok, nuget, sosej2 etc semua tu ada je jual dan aku sendiri ada je makan takde laa sampai obesiti pun? Budak-budak time tu aku rasa takde masalah pun dengan kegemukan, aku rasa bila masuk sekolah menengah pun benda yang sama jugak yang dia jual. Kalau kat coop tu memang banyak je jual gula-gula, wafel apollo, club 9, jajan-jajan bagai semua ada de jual, ada je yang beli tapi sampai jadi obesiti? Impposible!

Bagi pandagan aku laa kan, sekarang ni bukannya masalah makanan yang dia jual kat kantin sekolah tapi corak pemakanan yang mak bapak dorang ajar kat umah tu sebenarnya yang tak betul. Pembelajaran awal kanak-kanak bermula dari rumah kan? Kalau dah selalu sangat mak bapak ajar anak-anak dorang makan fast food sejak dari kecik lagi baru beberapa tahun dah bawak pegi makan kat mcD apa kes??? Aku sendiri bila tengok pun rasa terkejut, boleh plak bagi anak yang dalam setahun dua makan mcD? Aku rasa dulu pun mak bapak aku nak bawak makan kat kfc pun punya laa susah ni lagi laa setiap hujung minggu, paling best setiap kali malas nak masak..perghhhh!!! Mana tak nya jadi obesiti? Aku makan mcD pun masa kat U sekarang ni, baru laa merasa nak makan mcD kalau sebelum ni hmmm,haram!

Tapi kalau kat sekolah dia dah tukar pemakan murid-murid tapi kat luar still makan makanan fast food dengan junk food, adakah masalah obesiti ni dapat di atasi? Kat sekolah tak dapat makan, kat luar? Hentam jela. Bagi aku pape pun semuanya masih terletak pada mak bapak, kalau dah di didik dari kecik tentang cara pemakanan yang betul so dorang walaupun kat luar akan follow apa yang dah di ajar pada awal pemikiran dorang. Ibu bapa perlu bagi guideline pada kanak-kanak tentang apa yang baik dan buruk sesuatu makanan. Pengambilan makanan yang seimbang adalah perlu untuk kesihatan dan tumbesaran kanak-kanak. Bukankah 'melentur buluh biarlah dari rebungnya?' Kalau dah jadi buluh baru nak lentur silap-silap boleh patah.


Kecik-kecik dah ajar makan makanan camtu mana tak gemuknya???

Beberapa hari yang lalu masa nak beli air kat jusco
Aku: Eh, distilled water?
Kawan: Gapo mu nih?
Aku: Air botol tu dia tulis distillation process, bukan ke distilled water ke tu?
Kawan: Hah? Mu biar betul? Gilo betul laa g jual distilled water.
Aku: Betul weh aku nampak masa lalu tadi.
Pegi kat bahagian jual air
Aku: Hah, mu tengok ni.
Kawan: Bior betul wei, boleh plak dia g jual air distilled water. Distilled water kan kosong (means takde sebarang ion even oksigen), aku boleh ambik air ni kat lab je kot.
Aku: Hahah, tau takpe! Ada jugak ke orang nak beli air ni?
Kawan: Kalau jenis yang nak beli yang murah mesti pakat beli je nih.
Aku: Hmm,macam2!

NotaKaki: Air minuman yang dalam botol tu dia ada banyak proses. Ada yang melalui proses penapisan (filtration), osmosis (reverse) dan penyulingan (distilation).

Friday, April 22, 2011

Pesta Buku Antarabangsa,PWTC


Adoiwehhh... Lengguh sungguh laa aku hari ni. Puas seharian duk g jalan-jalan, men kejar-kejar, penat sungguh laa. Mula-mula gila semangat + excited + teruja macam-macam perasaan ada mula-mula nak pegi sana. Bila dah sampai memang excited laa kat dalam tu teruja tengok buku banyak-banyak tapi kan.... Adoi laa, ada 1 benda yang aku tak suka bila ada promoter jual barang duk ikut, kalau barang beh takpe gak wei. Tolong laa bagi ruang kat orang nak jalan-jalan kat situ ni duk ikut jugok, dah laa paksa-paksa suruh dengar! Adoweii, tolong laa paham kalau orang dah kata tak nak tu tak nak laa ni nak paksa jugok. Dah laa dia punya booth banyak gila dalam tu, g conquer kat situ dah 1 hal dengan geng-geng dia pulak ramai berterabur kat situ. Huh,penat laa nak buat drama sebabak dalam tu. Isk!

Tak cukup lagi masa balik ke U takpasal-pasal kena jalan kaki dari fakulti ke kolej. Aloha, penat laa duk meredah padang tengah-tengah malam dalam gelap plak tu, memang berani sungguh laa gara-gara pakcik bas tu cakap bas last masuk kolej baru je lalu. Dah laa tengah-tengah duk jalan tu boleh plak nampak ada bas masuk lagi kolej! Waaaaaaaaaaa~~~ Sampai hati sungguh pakcik buat saya camni. Tak pasal-pasal berjalan kaki balik ke kolej, memang betul-betul exercise laa aku arini, sadis sungguh laa.

Ok, dah tak nak cerita pasal benda mengarut tu, back to the main point! Sebenarnya tadi aku pegi pesta buku kat PWTC. Memang banyak gila laa buku dalam tu yang dia jual. Cakap je nak buku apa semua ada, dari buku ilmiah, fiksyen, novel, majalah, komik dan macam-macam lagi laa dengan penerbit yang berbeza-beza dari telaga biru, jemari seni, saujana publication, dll semua ada dalam tu. Memang bagus laa tuk sesiapa yang suka dan minat membaca buku, dan time tu boleh laa dapat diskaun harga buku kalau beli masa tu. Tapi tadi pun masa aku pegi memang ramai gila laa orang walaupun hari jumaat tapi kalau pegi weekends lagi laa aku tak tahu nak cakap apa, better pegi weekdays laa aku syorkan kalau tak bersesak-sesak laa dalam tu even dalam surau pun nak kena beratur panjang sebab ramai orang. Huuu~ ok aku dah penat nak tido. Salam~

NotaKaki: Sila bawa duit yang banyak sebab nanti anda mesti teruja melihat buku yang sangat banyak dan bersiap sedialah untuk melarikan diri dari promoter bila ke sana nanti ye? ;)

SELAMAT BERKUNJUNG KE PESTA BUKU ANTARABANGSA DI PWTC! =)


Maaf ni yang tahun lepas punya, yang tahun ni 22 April - 1 Mei 2011.

Thursday, April 21, 2011

Monday, April 18, 2011

Hadapi tekanan

Hello everyone, have a nice day! =)

Hari ni aku nak kongsikan beberapa petua untuk menghadapi peperiksaan. Okay sepatutnya aku post benda ni masa orang nak ambik exam PMR,SPM atau STPM kan? Tapi takpe laa disebabkan sekarang adalah musim final exam bagi budak-budak kat U, so serba sedikit boleh laa diamalkan. Check it out!

  • Jangan biarkan masalah peribadi mengganggu anda. Okay yang ni adalah penting kerana dengan masalah peribadi boleh mengganggu konsentrasi kita untuk belaja, jangan campur adukkan masalah peribadi dengan masalah pembelajaran kita kerana ini akan menambahkan lagi tekanan yang kita hadapi untuk peperiksaan. Kalau ada masalah leave it out for a while. Bagi yang ber'couple' tu sila laa bagi ruang tuk bf/gf kita untuk fokus dalam exam takkan korang nak tengok si dia fail disebabkan korang?
  • Baiki kelemahan. Yang ini penting bagi subjek yang kita lemah. Lebihkan tumpuan bagi subjek yang kita lemah supaya kita dapat lebih faham tentang subjek berkenaan. Biasanya mesti kita akan dapat markah rendah dalam sesetengah subjek, so inilah masanya untuk kita pertingkatkan kefahaman kita berkenaan dengan subjek tersebut.
  • Kurangkan aktiviti santai. Tengok tv, melayari internet, men'game' psp/ps2/ps3 atau apa-apa yang berkenaan dan inilah masanya untuk kita lupakan buat sementara. Aku tau dalam banyak-banyak benda ni laa paling susah untuk dihindari termasuk aku sendiri. Tapi untuk sementara waktu takkan tak boleh kan? Setiap kejayaan itu memerlukan pengorbanan, so lakukanlah pengorbanan anda demi masa hadapan.
  • Jangan memberi tekanan pada diri sendiri. Cuak, nervous, takut mesti ada punya lagi-lagi bila dah nak dekat exam. So, jangan terlalu stress memikirkannya. Chill, kalau kita stress tahap gaban pun bukannya kita dapat pape pun so cuba kawal tekanan yang kita hadapi dengan sebaiknya. Don't think 'bout it too much!
  • Pastikan kesihatan berada pada tahap terbaik. Ini adalah yang paling penting. Pentingnya jaga kesihatan lebih-lebih lagi saat-saat nak menjelangnya peperiksaan. Jaga kesihatan anda sebaik mungkin kerana jika kesihatan anda terganggu maka tahap tumpuan anda untuk belajar atau menjawab peperiksaan juga akan terganggu.
  • Dapatkan sokongan keluarga. Yang ini juga penting. Dapatkan restu ibubapa sebelum peperiksaan. Minta maaf dengan ibubapa kita sebelum peperiksaan dan minta juga supaya mereka mendoakan kejayaan kita untuk menghadapi peperiksaan, bukankah doa ibubapa mujarab?

Semasa menduduki peperiksaan
> Berhenti sebentar dan duduk dalam keadaan tegak dan tenangkan fikiran.
> Jangan fikirkan kemampuan orang lain dan hanya fikirkan mengenai kemampuan anda untuk melakukan yang terbaik.
>Sekiranya gagal menjawab soalan yang dihadapi, jawab soalan yang seterusnya atau yang lebih senang. Jangan berhenti pada satu-satu soalan dengan terlalu lama kerana ianya akan merugikan masa untuk menjawab. Sebaik-baiknya teruskan pada soalan yang seterusnya.
>Last but not least, berdoalah. Berdoa kepada Tuhan supaya dikurniakan ketenangan untuk menjawab soalan peperiksaan dan juga kejayaan dalam peperiksaan.

Selamat mencuba dan beramal! =)

Wednesday, April 13, 2011

Just Around The Corner

Walaweyhhh~ Final Exam datang lagi (!). Ya, nak tak nak itulah kenyataannya. Sem 4 bakal melabuhkan tirainya, lagi 2 hari maka akan berakhir lah kisah suka duka untuk sem ni. Selamat tinggal sem 4 and welcome sem 5 (!).
Oh yeah~
Hari berganti hari, minggu berganti minggu, bulan berganti bulan dan tahun berganti tahun. Pejam celik, pejam celik sekejap je dah nak abis sem, uhuu~ Dah 2 tahun rupanya aku kat U ni ye? Minggu depan aku dah start study week tapi disebabkan oleh aku start exam lambat, setelah di teliti calender tambah tolak darab bahagi aku ada lebih kurang 2 minggu gap sebelum final exam. Syok memang syok tapi lagi syok lepas tu sebab aku akan ada exam straight dan berderet-deret lepas tu tanpa ada gap! Oh, sampai hati dorang susun jadual exam aku camni! Mana boleh! 5 hari berderet-deret kot, setiap hari ada exam belum lagi yang 1 hari ada 2 exam. Wuu~ memang lepas abis exam tu sume jadi zombie laa nampaknya sebab tak cukup tidur. Hah, memang gembira sangat-sangat tengok jadual exam dia sampai keluar air mata (hambik kau!). Apa-apa pun aku redha dan tawakal jela sepanjang minggu tu. Semoga Allah memudahkan setiap urusanku dan memberi kesenangan bagiku untuk menghadapi hari-hari peperiksaan. Amin! Tolong doakan kejayaan aku ye kalau ada sesiapa yang baca entry ni. Semoga kejayaan milik kita bersama!

2 years more before i finished it. Be a graduation, go out there with full of proud of myself. (sorry ni bukan riak/takbur ok?!) It just to make my parent smile happily with me, be proud to have a daughter like me. There's no parents out there which is don't want to see his/her son be a successfully person. Most of them wants their children be a success man but it doesn't meant that if you are fail they will not take care of you, please remember that whatever you do,they will be always behind you. Give you supports no matter what that you did. Just work hard and be a good man, make them proud of you even though you are not the man that they are desire you to be. =) Maybe i am not a good daughter but i will try to be nice and good daughter. Nobody is perfect but we can try to be perfect even thought we are not perfect (!).

Monday, April 11, 2011

Traffic Jammed

Ohoo~~ bagi siapa yang duduk kat bandar-bandar besar macam KL ni memang takkan terlepas punya lah dengan keadaan traffic jam, boleh dikatakan dah terbiasa sangat kan? Bak kata pepatah, alah bisa tegal biasa. Tiap-tiap hari jam! Waktu puncak ke bukan waktu puncak ke, siang malam pagi petang mesti jam. Sampai mak aku penah cakap "orang KL ni memang tak tidur ke? Siang jam, malam pun jam gak". Uhuu~~ nak wat camne? Dah memang kehidupan di bandar begitu.
Kat sini aku nak share sikit camne nak atasi, hadapi dan tangani masalah ni. Cewah, cam pro je aku ni kan? Hahahah, koya gila aku nih!

  1. Apa-apa pun first kita mesti laa hindari. Cuba cari alternatif lain, means guna jalan lain. Dah tau jalan tu tiap-tiap hari memang slalu jam guna laa jalan lain. Bukan ada 1 jalan je kan? Tapi kalau memang itulah satu-satunya jalan yang ada nak buat camne lagi? Nak tak nak lalu jela dah takde jalan lain dah, kang tak pasal-pasal nak pergi tempat lain tempat lain pulak sampai yang tu aku tak tau.
  2. Guna pengangkutan awam. Haa,yang ni bagus tuk menggurangkan jumlah kenderaan di jalan raya. Murah, jimat kos dan tenaga. Tapi biasa laa mesti ada pro dan contra nya kan? Well aku pun kalau naik komuter memang sakit hati laa, dengan kena tolaknya dah 1 hal bila train penuh, bab himpit-himpit laki pompuan pun dah 1 hal, kalau dah himpit-himpit tu paham-paham laa, tak kurang jugak dengan si celuk saku. Yang ni ramai gak kawan-kawan aku yang kena tapi nasib baik laa sekarang ni dah ada coach wanita so takde laa macam dulu lagi, dah tak payah nak berebut-berebut dengan orang laki, foreigner, mat bangla dan mat indon. Tapi kan aku respect kat lecturer aku sorang nih dia takde kereta! Even dia datang fakulti naik penggangkutan awam. Nak kata dia tak mampu memang tipu laa, tapi dia memang sangat bagus! Sangat menjaga environment!
  3. Kalau boleh laa kan, kalau datang kerja ke apa ke biar laa penuhkan kereta tu. Aku ni payah sikit nak amalkan sebab ape, bukannya sume orang nak pegi destinasi yang sama kan? Dan bukan sume orang tinggal di kawasan yang sama tapi kalau boleh share, share laa kereta dengan kawan-kawan.
  4. Kalau berada dalam kesesakan lalu lintas kita memerlukan banyak kesabaran. Aku tak paham laa kenapa orang tak leh nak bersabar walaupun berada di jalan raya. Hey, ko nak cepat sampai orang lain pun nak cepat sampai gak boleh tak bawak bersabar sikit?! Ni tak asal nampak kosong je terus masuk laluan orang! Lagi panas kalau jenis potong sebelah kiri pastu tetiba je nak masuk laluan orang. Serius beb! Bikin panas! Sila pastikan anda berada di laluan yang betul dan tolong lah hormat pada pemandu jalan raya yang lain, anda nak cepat sampai orang lain pun nak cepat sampa jugak. Bawak bersabar, pandu cermat jiwa selamat dan ingatlah orang yang tersayang.
  5. Bagi yang berada dalam kesesakan jalan raya, aku paham perasaan korang. Boring kan? Dah laa penat-penat balik kerja pastu tersangkut pulak dengan kesesakan lalu lintas tapi takpe! Aku akan bagi tips supaya korang tak boring masa dalam kereta tengah tunggu traffic jam.
  • Dalam kereta korang mesti ada radio kan? Tipu laa kalau kau cakap takde radio, mesti ada punya! kecuali laa kalau radio dalam kereta tu rosak, heheh. Hah, apa lagi kalau dah tahu boring buka laa radio dengar lagu yang korang suka at least boleh laa layan lagu tu dari korang duk menung tunggu jalan nak clear kan ok tu.
  • Buat laa exercise yang ringan-ringan dalam kereta. At least takde laa rasa lenguh sangat duduk lama dalam kereta tu. Sambil dengar lagu sambil gerakkan badan. Ohoo~~ lupakan apa yang orang perkatakan bila nampak anda berbuat demikian tapi jangan laa sampai over sangat noh!
  • Dalam-dalam penat baru balik kerja mesti lapar kan? Apa kata sebelum korang balik tu singgah laa gerai ke atau kedai kat tepi jalan tu beli goreng pisang ke keropok ke kacang-kacang ke so ada jugak laa aktiviti korang masa dalam kereta tu. Selain tu dapat laa jugak korang alas perut kan? Jangan lupa beli air sekali kang tak pasal-pasal tercekik mana kau nak cari air tengah-jengah traffic jam tu???
Ermmm, rasanya ni saja yang dapat aku berikan buat masa ni kalau aku ada idea lagi nanti aku buat lagi post camni ok? Need to be prepare for my presentation today. Wish my luck! ;)

suatu ketika dahulu::

Aku: Naik komuter? (muka berkerut)
Kawan: Abis tu nak naik pe lagi?
Aku: Ko tau? aku lagi rela duk dalam kereta yang jalan jam daripada nek komuter yang sesak dan berhimpit-himpit tu!
Kawan: Aku pun sama!

Aku: Nak jumpa kat mana?
Kawan: Jumpa kat Mines jela, ang tak suka nek komuter kan?
Aku: Bagus laa. Trima kasih sebab memahami aku. huu~~
Kawan: Aku tau ang tak suka nek komuter.

NotaKaki: Aku tak suka naik komuter yang bersesak-sesak dan berhimpit-himpit laki perempuan. Tapi sekarang dah ada coach wanita so its better than before. Tapi still tak berapa suka sebab nak kena tunggu lama. Isk!

Sunday, April 10, 2011

Ice Room

Ohoo~~ moshi moshi!
Wah, lama gila aku rasa aku tak update blog ni kan?
Nak kata busy, ada laa sikit. Sebenarnya ada je masa nak online tapi nak update blog ni cam takde feel so sekarang baru rasa nak tulis something.

Kenapa ice room???
Ok, aku bukan ada kat bilik yang dipenuhi salji apatah lagi dalam peti ais atau apa-apa yang seangkatan dengannya tapi ice room ni sebenarnya adalah sebuah restoran! Yup, restoran yang diberi nama Ice Room. Aku pergi makan kat sini masa aku pegi nilai hari tu, umah ayah sedara aku. Malam tu dia bawak aku kuar nak beli barang tapi alang-alang tu makan terus laa kat luar tak payah dah susah-susah balik nak masak lagi. *Ni hanya boleh di amalkan masa baru-baru dapat gaji je ok! Dan bagi orang yang ada anak baru sorang dua, kalau nak belanja orang pun pastikan kat lebih dari 3 orang kalau tak memang pokai laa lepas tu.

Ok teruskan pada cerita yang asal. Pada mulanya ayah sedara aku ni nak ajak pegi makan kat Sushi King. Dia tanya aku ni makan tak sushi? Agak-agak boleh masuk tak kalau nak makan benda ni. Dia cakap kalau rasa geli-geli nak makan cakap awal-awal nanti kan rugi je beli tapi aku tak makan. Tetiba masa tu aku teringat yang aku penah beli sushi kat Carrefour dulu tapi memang aku tak makan, tak tau laa kenapa tak leh nak masuk kat tekak nih tapi maybe jugak sebab cara dia buat ke? Yela beli kat Carrefour pastu dy letak plak kat tempat fozen so macam ada bau-bau sikit terus tak lalu makan last-last ayah aku yang abiskan semua sebab orang lain suma taknak makan. Ok, lepas tu dah decide nak try jugak makan kat Sushi King bila masuk je kedai tu terus rasa panas dan berwap. Rupa-rupanya black out so kat situ just ada sushi kalau nak order makanan lain tak boleh sebab dapur tak boleh guna so kitorang pun keluar laa. Dalam hati aku "melepasssssss!" ye, melepas laa nak makan sushi orang belanja. Wuuu~~ Then, lepas tu laa dia bawak aku pegi Ice Room. Makanan dia not bad laa, sedap jugak yang specialnya dia punya ais cream! Yummy!

Ice cream blueberry! Yummy!
*Ice cram ni sebenarnya dah kena makan separuh baru nak ambik gambar. Hehe tapi tak perasan kan???


Ice cream peanut

Chicken chop.

Ermmm,tak tahu laa nama dia apa tapi isi kat dalam dia adalah udang. Sedap!

Ni tomyam. Masam kot!

Yang ni adalah sup cendawan, rasa dia lebih kurang je dengan sup cendawan yang kat pizza hut!

Ni laa antara makanan yang di order malam tu tapi sume makanan ni bukan aku makan sorang ok! Malam tu memang perut betul-betul full laa memang kekenyangan laa malam tu.

Tetiba teringat
Aku: weh, nak makan apa nih?
Kawan: Ala aku nak makan ape ni...ala ape chopstik ke ape nama dia??
Aku: kahkahkah, ko biar betul nak makan chopstik?? chicken chop laa bukan chopstik!
Kawan: (muka blushing) pape laa, jom!
hihihi! XD